Besi Hayvancılığı
Besi hayvancılığı, hayvanların ağırlık kazandırılarak et için yetiştirilmesidir. Besicilik, ahır ve mera ortamında yapılır.
Besi hayvancılığı sağlıklı beslenmenin bir trend değil bir zorunluluk olduğu fark edilen günümüz dünyasında oldukça önemli bir konu. Çünkü tüketici kalitesinden ve kaynağından emin olduğu ürünleri tüketme eğiliminde. Peki, besicilik nedir, nasıl yapılır? Ahır ortamı mı, yoksa mera mı tercih edilmelidir? Besi hayvanları için uygun yem ya da rasyon nasıl hazırlanır? Gelin içeriğimizde konuyu birlikte inceleyelim.
Besi Hayvancılığı Nedir?
Besi hayvancılığı, cinsiyeti, ırkı, yaşı farketmeksizin bir araya toplanmış hayvanların ıslah edilip, belirli bir sürede karlılığı artıracak şekilde ağırlık kazandırılarak et üretimi için yetiştirilmesidir. Besicilik, ahır ya da mera ortamında yapılır.
Besi Hayvancılığı Nasıl Yapılır?
Besi hayvancılığı için dikkat edilecek en önemli parametreler hayvanın ırkına göre, yaş, cinsiyet, vücut yapısı ve ağırlık artışı miktarıdır. Bununla birlikte besicilik için önemli konulardan bir diğeri de ağırlık artışı için hazırlanacak olan yemleme planıdır. Besi sığırları tek tek ya da topluca günde iki ya da üç kere yemlenebilir. Yemleme planında yem rasyonu kadar yemleme saatlerinin düzenine de dikkat edilmelidir. Yemler düzenli olarak eşit aralıklarda ve her gün aynı saatte verilmelidir. İster ahır ister mera ortamında besicilik yapın, dikkat etmeniz gereken bir diğer husus daha vardır. O da hayvanlarınızın normalin dışında hareket edebileceği kadar büyük alanda bu işi yapmamanız.
Besi Hayvanı Nasıl Seçilir? Besi Rasyonu Nasıl Hazırlanır?
Besi hayvanı alırken sağlıklı, genç erkek dana ve tosunlar tercih edilir. Çünkü bu hayvanlar doğru rasyon ile yemlendiğinde çok hızlı kilo alırlar. Irk olarak bir ayrım yapılacak olursa verimi yüksek yerli ırklar Doğu Anadolu ve Güney Anadolu Kırmızısı, Yerli Kara, Boz Irk’tır. Canlı ağırlık getirisi en uygun olan Doğu Anadolu Kırmızısı iken, yerli ırklarımızda günlük artış 700-800 gramı aşmamaktadır. Kültür ırklarında ise en yaygın olanları Holştayn, Montafon ve Simental’dir. Günlük canlı ağırlık artışı 1400-1600 g civarındadır. Melezlerde bu artış 1100–1500 gr arasındadır.
Besiye alınan hayvanlar için hazırlanan rasyonda günlük protein, enerji ve diğer gıda ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle rasyon hazırlarken mutlaka bir zooteknist, ziraat mühendisi veya veteriner hekim görüşü almanız gerekir.
Elbette, Tüm Bunların Düzenli Takibi…
Besi hayvancılığı için birçok parametreyi takip etmeniz gerekir. Hayvanların belirli bir sürede, yem maliyetlerini gözeterek kilo almasını sağlamak aynı zamanda ciddi bir hesap kitap işidir. Tüm dengelerin kontrol altında tutulmadığı bir besi çiftliği maalesef zarar etmeye mahkumdur. Üzülmeyin artık BenimSürüm sürü takip programı var. Bu program hayvan maliyetinden, ağırlık takibine, muhasebe kayıtlarından, otomatik rasyon hazırlamaya kadar birçok konuda en büyük yardımcınız. Üstelik ister bilgisayarınızdan, ister tabletinizden, isterseniz de cep telefonunuzdan kullanabilirsiniz. Size uygun sürü takip programı paketini seçmek isterseniz hemen tıklayın.