Buzağılama Yöntemi için Son Teknoloji Nedir?
Buzağılama yönetimi için doğum zamanını tespit etmek hem süt ürünleri hem de sığır eti çiftçileri için hayati bir öneme sahiptir. En son teknoloji ile çiftçiler buzağılamayı başlamadan önce belirleyebilir. Yeni Partusense Doğum Sensörü ile çiftçiler kolaylıkla bilgilendirilebilir ve gerekli önlemleri alabilir. Bu yeni teknoloji süt işletmesi için inanılmaz bir kolaylık diyebiliriz.
Buzağılama çiftlikte rutin olarak gerçekleşen en karmaşık olaylardan biridir. Kârlı ve sürdürülebilir bir hayvancılık için; buzağının sağlıklı bir şekilde doğması, hem inek hem de buzağının sağlığının korunması gerekmektedir. Yaklaşık 280 günlük gebeliğin sonunda doğum süreci başlar ve bu sürecin yönetimi hem hayvan sağlığı hem de işletmenin ekonomisi üzerine oldukça büyük etkiye sahiptir. Aşamalı bir şekilde gerçekleşen doğumun gidişatı, annenin daha önce doğum yapıp yapmadığı, buzağının büyüklüğü, kasılmaların düzenli olmaması gibi birçok parametreden etkilenir. Doğum süreci başlayan hayvanların mümkün olduğu kadar rahatsız edilmemeleri gerekir. Sürekli rahatsız edildiklerinde doğum süreci uzamakta ve güç doğum riski artmaktadır. Bu yüzden doğum süreci başlayan hayvanlar uzaktan takip edilmeli ve gerekli olmadıkça herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır. Bu sebeple doğumu başlayan düve/ineklerin düzenli kontrolü sağlanmalıdır. Yaklaşan doğumun belirlenebilmesi bu konuda oldukça büyük önem taşımaktadır. Buzağılama zamanı belirlendiği takdirde, gerekli hazırlıklar yapılabilmektedir ve bu sayede de buzağı kayıpları önlenebilmektedir.
Distosi , buzağı ölümü, veterinerlik maliyeti, süt veriminin düşmesi, barajların üretkenliği ve üreme performansının düşmesi, hatta ineğin yaralanması veya ölmesi nedeniyle en maliyetli olaydır. Buzağılama süresinin belirlenmesi ayrıca distosinin daha erken tespit edilmesini ve zamanında müdahale edilmesini sağlar. Distosiyi tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, yine de iyi bir yönetim ve yakın gözlem buzağı kaybı olasılığını azaltabilir.
Doğumların çoğu gece meydana geldiği için birçok buzağının doğumu gözden kaçmaktadır. Sürekli takip edilmesi için işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Hayvancılık işletmelerinde günlük yapılacak işlerin yoğunluğundan dolayı fazla iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Son zamanlarda iş gücünü azaltabilmek için; otomatik yemleme, kızgınlık tespit sistemi, robotik sağım sistemleri gibi yeni teknolojilere gösterilen ilgi artmaktadır. Tahmini buzağılama zamanının belirlenmesindeki zorluklar, doğuma yakın zamandaki hayvanlara yakın gözlem yapılmasında harcanan vakit kaybı gibi nedenlerden dolayı, buzağılama zamanının belirlenmesine yönelik sensör temelli teknolojilerin geliştirilmesi önem arz etmektedir.
PartuSense Buzağılama Tespit Sensörü
Doğuma yakın zamanda inek/düvelerde yatıp kalkma sıklığında artış gibi bazı davranışlar değişiklikler olduğu gibi, vücut ısısında düşme gibi fizyolojik değişiklikler de gerçekleşmektedir. Yeni geliştirdiğimiz Partusense Doğum Tespit Sensörü’nde bulunan 4 farklı sensör ile (ısı, aktivite, basınç, iletkenlik sensörleri) günlük hareket değişimi, yatıp kalkma sıklığı, vaginal vücut ısısı, vaginal iletkenlik ve basınç değişimleri günlük olarak takip edilerek doğumun yaklaştığı an ve doğum anı belirlenmektedir. Bu sayede doğumu yaklaşan hayvanlarınızı doğum bölmesine almak için zamanınız olur ve buzağının temiz bir ortamda doğmasını sağlayabilirsiniz. Doğum anının haber verilmesiyle de doğum sürecini takip edebilir, gerekli durumda müdahalede bulunabilirsiniz. Ayrıca doğum sürecinden sonra buzağı için gerekli bakımları (göbek kordonu bakımı vb.) ve sağlık parametrelerinin takibini yapmanız da mümkün olmaktadır..
BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et
Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır.
Süt verimini artırmak ve diğer tüm konular için siz de BenimSürüm Sürü Yönetim Programı kullanın. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.
BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.