Buzağılarda Göbek Fıtığı
Buzağılarda göbek fıtığı bazen görülebilir. Göbek fıtığı sütten kesme dönemi öncesinde görülebilecek üç önemli problemden biridir.
Sütten kesme dönemi öncesinde; buzağılarda, solunum yolu enfeksiyonları, karın şişkinliği ve göbek problemleri görülmesi sürü sahiplerinin başına gelen önemli sorunlardır. Göbek fıtığı basit olabileceği gibi komplike de olabilir. Basit göbek fıtığı olaylarında hayvan sırt üstü yatırıldığı zaman göbekteki şişlik karın içine doğru kaçar ve görünmez.
Buzağılarda Göbek Fıtığına Neler Sebep Olmaktadır?
Buzağılarda göbek fıtığı olaylarının en çok Holstein ırkında görüldüğü bildirilmektedir. Göbek fıtığına sebep olan ya da yatkınlık yaratan problemler sıralandığında; güç doğum sezaryen ile doğum, büyük yavru, ikizlik, annenin çok süt verimli bir inek olması, doğumun aşırı güçle buzağı çekilerek gerçekleşmesi gibi sebepler sayılmaktadır.
Göbek fıtıklarının hayvan için yaşamsal tehlike yaratması başka problemlerle birlikte olmasıyla ilgilidir. Basit göbek fıtığının yaşamsal tehlikesi yoktur. Göbek apseleri, göbek kordonu yangıları, fıtık olan organların boğulması yaşamsal tehlikeyi beraberinde getirir.
Neler Yapılabilir?
Göbek fıtıklarında koruyucu hekimlik için iki yönde önlemler alınmalıdır. Birincisi, güç doğuma sebep olabilecek boğa spermalarının düvelerde kullanılmasından kaçınılmalıdır. İkincisi ise doğum olur olmaz göbek kordonunun tentürdiyot ile temizlenmesi, hayvanın temiz ve kuru bir yere alınmasıdır.
Birçok deneyimli araştırıcı alkol içermesi ve kurutucu etkisi dolayısıyla tentürdiyotun diğer iyot içeren antiseptiklerden daha iyi sonuçlar verdiğini savunmaktadır. Göbek kordonunun kısa kopmasının buzağılarda göbek fıtığı sebeplerinin başında gelmektedir. Bundan dolayı büyük yavru, güç doğum, sezaryen gibi olaylardan uzak durmak için, en baştan uygun boğa seçimi yapmak yerinde olacaktır.
Eğer sürü sahibi hep aynı inek soylarında göbek fıtığına rast geliyorsa o inek ailelerini sürüden çıkarmak suretiyle bir çare bulabilir. Buzağılarda göbek fıtıkları sürülerde çok görülen olaylar değildirler.
Ancak görüldüklerinde can sıkıcı olan ya da yaşamı tehdit edici hale gelen durumlardır. Kuru ve temiz doğum boksları, doğum sonrası göbek bakımı, güç doğuma sebep olmayacak boğa spermalarının kullanılması akla gelen önlemlerdir. Bunlara rağmen yine fıtıkla karşılaşılırsa operasyon için bir veteriner hekime başvurmak gerekir.
Şu soruları olumlu yanıtlıyorsanız, BenimSürüm kullanabilirsiniz.
1. Akıllı bir cep telefonunuz ya da bilgisayarınız var mı? Internete erişiminiz var mı?
2. Günde 10 dakika çiftliğiniz için düzenli veri girmeye hazır mısınız?
3. Kızgınlık, tohumlama, kuruya çıkarma ve doğum gibi işlerde inekleri tek tek takip etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
4. Arada sırada da olsa, bazı işleri unuttuğunuz oluyor mu?
5. Size işlerinizi hatırlatacak bir yardımcınız olsa, çok daha verimli çalışabileceğinize inanıyor musunuz?