Kapat

Laktasyon Başlangıcındaki Süt İnekleri Hakkında

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de süt ineklerinde süt veriminde sağlanan artışla birlikte döl veriminde düşme gözlenmektedir.Yeni doğum yapan ineğin memesinin şişmesinin bu konu ile bir ilgisi var mıdır?

Laktasyon Başlangıcındaki Süt İnekleri

Buzağılama aralığı, gebelik başına düşen tohumlama sayısı ve süt verimi gibi birçok faktör, süt ineklerinin üreme performansında etkili olmaktadır. Bu bağlamda, üreme performansı işletme ekonomisi açısından temel göstergelerden biridir. Üreme performansı ile işletmenin geleceğinde yapılacak işlemler belirlenmektedir.

Üreme, hormonal ve metabolik olaylar serisi ile gerçekleşmektedir. Üreme döngüsünü kontrol eden hormonal mekanizmanın etkinliği ise yem tüketimi ve süt verimi ile ilişkilidir. Doğumla birlikte başlayan laktasyon sürecinin ilk 8 haftası üreme açısından en kritik dönemdir. Bu dönemde bir taraftan süt verim düzeyinin artması diğer taraftan ise üreme siklusunun (kızgınlık düğüsünün) yeniden başlatılması için gerekli olan yenilenme ve hazırlık süreçleri, rasyonun protein ve enerji düzeyleri ile etkileşim içerisindedir.

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Doğru Rasyon Hazırlanması

Süt ineklerinde protein gereksinmesi canlı ağırlık, süt verim düzeyi ve laktasyon dönemine bağlı olarak hesaplanmaktadır. Ancak, sürüdeki hayvanlar arası bireysel farklılıklar protein gereksiniminin net olarak belirlenmesini engelleyebilmektedir. Bu nedenle, yüksek süt verim seviyesinin devamlılığı için genel olarak gereksinim miktarının üzerinde protein düzeyine sahip rasyonlarla besleme tercih edilmektedir.

Bu noktada BenimSürüm Sığır Takip Programı, rasyonunuzu hazırlarken size bu konuda son derece kolaylık sağlamaktadır. İşletmenizdeki yem stoğunuzu belirttikten sonra programdan bir reçete talep ediyorsunuz. BenimSürüm Sığır Takip Programı sizin yerinize hayvanınızın bir günde ortalama alması gereken Kuru Madde, Ham Protein ve Enerji miktarını hesaplamaktadır.

Protein içeriği yüksek rasyonlar (kuru madde bazında % 17-19 ham protein) süt verimini artırıcı etkiye sahip olmakla birlikte rumen, kan, süt, folikül ve uterus sıvılarında üre düzeyinin artmasına da neden olmaktadır.

Öte yandan, laktasyon başlangıcında aşırı protein tüketiminin üreme parametreleri üzerine olumsuz etkisi enerji gereksinimi ile de ilişkilendirilmektedir Amonyağın üreye dönüştürülmesi için gereken enerji, laktasyon başlangıcında varolan negatif enerji dengesinin daha fazla bozulması ile sonuçlanabilmektedir.

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Mastitis Tespiti için Çözüm Açık

Mastitis bir süt çiftliğinin başına gelebilecek en kötü şeylerden biri desek abartmış olmayız Çünkü hem süt verimini kalıcı olarak düşürme potansiyeline sahip hem de bulaşıcı. Üstelik bu hastalık her çiftlikte bulunur ve kolayca bulaşabilir. Buna karşın erken teşhis edildiğinde kolaylıkla kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir. Özellikle subklinik mastitis için zor olan tedavi değil teşhistir.

Bunun için gözleme güvenmek yerine diğer yöntemleri tercih etmeniz sizi uzun vadede büyük zararlardan kurtarır. En kolay çözüm ise sağım hattına takacağınız minicik bir süt analiz cihazı. Bu cihaz sayesinde her sağımda otomatik mastitis kontrolü yapabilir. Somatik hücre sayısı tehlike arz ediyor ise cep telefonunuza bildirim alabilirsiniz.

Yeni doğum yapan ineğin memesinin şişmesi durumundan erken teşhis ve tedavi ile sürünüzün süt verimini koruyabilirsiniz. Mastitis Tespit Cihazı hakkında detaylı bilgi almak için hemen tıklayın.

 

BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et

Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır.

Süt verimini artırmak ve diğer tüm konular için siz de BenimSürüm Sürü Yönetim Programı kullanın. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.

BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Çiftçilerimizden Dinleyin

BenimSürüm

Mastitis Tespit Cihazı - MastiPro

blog başlığı

SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI

Çiftliklerde Teknoloji Kullanımı Neden Önemlidir?

Çiftliklerde teknoloji kullanımının her bir hayvandan gelen maksimum verimle çok yakından bir ilişkisi bulunmaktadır.

blog başlığı

İNEKLERDE MASTİTİS

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Tüm dünyada süt endüstrisi için maliyetli bir meme hastalığı. Mastitis sorunu yaşayan işletmelerde somatik hücre sayısı arttığı için meme sağlığı olumsuz etkilenmekte, süt üretimi azalmaktadır.

blog başlığı

RASYON HAZIRLAMA

Süt İneği Yem Rasyonu Nasıl Yapılır?

Süt ineği yem rasyonu yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Hangi konularda erken önlem alırsanız, süt ineğinden daha fazla verim alabilirsiniz?

BenimSürüm 600+ üzerinde firma tarafından kullanılıyor.

brands
brands
brands
brands
brands
brands

BenimSürüm - Sürü Yönetim Programı

Ücretsiz Kayıt Olun
© 2023 BenimSürüm.