Seçmeli Yemleme Nedir? Nasıl Yapılır?
Seçmeli yemleme, hayvanlara kendi yem rasyonlarını yapma imkânı tanıyan bir yemleme sistemidir. Seçimi yapılacak yemler, besin maddesi veya besin maddeleri bakımından alt ve üst seviyenin/seviyelerinin olduğu bir açılımı göstermesi şarttır.
Seçmeli yemlemede hayvanlara sunulacak yem rasyonu, besin madde komposizyonu bakımından yeterli açılımı sağlamalıdır. Örneğin, tahmini ham protein gereksinimi rasyon bileşimi bakımından %20 olan bir hayvana, seçmeli olarak A yemi (%40 ham proteinli) ve B yemi (%24 ham proteinli) sunulması durumunda, hayvan ham protein seviyesi %20’ye en yakın olan B yemine öncelik vererek fizyolojik ve metabolik tolerans sınırlarının elverdiği ölçüde B yemini tüketecektir.
Bu durum, seçmeli yemlemeden ziyade zorlamalı bir yemlemedir. Fakat, %40 ham protein içeren A yemi yanında %12 ham protein içeren B yeminin sunulması durumunda, eğer B yeminde sınırlayıcı bir faktör yoksa, hayvan daha fazla B yemini (%72) ve daha az A yemini (%28) tüketerek kendi rasyonunu oluşturmaya çalışır.
Seçmeli Yemleme Nasıl Uygulanabilir?
Seçmeli yemlemeye başlamadan önce, yemler veya yem ham maddeleri hayvanlara 3-4 defa belli bir süre (6-24 saat) tek başına sunularak hayvanların, yemlerin metabolik ve fizyolojik etkilerine alışmaları sağlanmalıdır.
Bunun için; örneğin, 2 yem veya yem ham maddesi ile seçmeli yemleme uygulanacaksa, 2 yem kaynağı 12 saat ara ile dönüşümlü olarak hayvanlara sırasıyla 3 gün boyunca sunulur, 4. gün her iki yem aynı anda hayvanlara sunulur. Üç yem veya yem ham maddesi sunulacaksa, 36 saat üzerinden aynı işlem tekrarlanır (12 saat A yemi, 12 saat B yemi, 12 saat C yemi) 4X36 saa1 sonra (toplam 6 gün), 7. günde hayvanlara 3 değişik yem aynı anda sunulur.
Ruminantlar için arpa ve buğday gibi tek başına sunulduğunda riskli olan yemler, alıştırma esnasında miktar kısıtlaması veya ilave kuru otla birlikte sunulması, metabolik hastalıkların ortaya çıkmasının engellenmesi bakımından önemlidir. Benzer önlemler, posalar için de alınmalıdır. Zira bazı hayvanlar, yemlerin sindirim sonrası etkilerine göre yem tüketimlerini düzenleyemeyebilirler.
Hayvanların doğuştan sahip oldukları yem seçim kabiliyetleri yeni bir bilgi değildir. Evciltme, belli bir verim özelliği bakımından genetik iyileştirme ve çevresel şartlarının tekdüzeleştirilmesi sonucu, hayvanlar yem seçim kabiliyetlerini sergileyememektedirler.
Ancak, seçme imkânı tanınırsa, hayvanlar değişen genetik yapılarına rağmen hâlâ yem seçebilmektedirler. Seçmeli yemleme, hayvan refahının iyileştirilmesi için alternatif bir yemleme sistemidir.
BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et
Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır.
Süt verimini artırmak ve diğer tüm konular için siz de BenimSürüm Sürü Yönetim Programı kullanın. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.
BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Şu soruları olumlu yanıtlıyorsanız, BenimSürüm kullanabilirsiniz.
1. Akıllı bir cep telefonunuz ya da bilgisayarınız var mı? Internete erişiminiz var mı?
2. Günde 10 dakika çiftliğiniz için düzenli veri girmeye hazır mısınız?
3. Kızgınlık, tohumlama, kuruya çıkarma ve doğum gibi işlerde inekleri tek tek takip etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
4. Arada sırada da olsa, bazı işleri unuttuğunuz oluyor mu?
5. Size işlerinizi hatırlatacak bir yardımcınız olsa, çok daha verimli çalışabileceğinize inanıyor musunuz?