Sığır Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan 5 Klasik Sorun ve Çözümleri
1. RASYON HATALARI
Sığır Yetiştiriciliğinde yapılan en büyük hatalardan biri, işletmede bulunan yem maddelerinin doğru oranda karıştırılmadan hayvanlara verilmesidir. Bunun sonucunda da hayvanlarda Ketozis, Asidozis, Hipokalsemi gibi önemli beslenme hastalıkları oluşmaktadır. Bu hastalıklar verimi düşürmenin yanı sıra ölümcül boyutlara ulaşabilmektedir.
Rasyonla ilgili bir başka önemli konu da yemlerin depolanmasıdır. Depolama koşullarının kötü olması, silaj gibi yemlerin küflenmesi, hayvanlarda toplu zehirlenmelere yol açarak bir günde bütün sürünüzü kaybetmenize neden olabilir.
2. BUZAĞI YÖNETİMİ
Doğumhanede, yavru sularının da olduğu bakterilerin üremesi için oldukça uygun bir ortamdır. Bu yüzden bir buzağı doğduktan sonra, doğumhanede çok zaman geçirmeden bireysel bölmeye alınmalıdır. Yeni doğan bir buzağının immunglobulinlerden yararlanması saat geçtikçe azaldığı için hayatının ilk birkaç saatlik kısmında yeteri kadar kolostrum almalıdır.
Bütün bu önemli konuların kontrol altında tutulabilmesi için, ineğin ne zaman tohumlandığı ve tahmini olarak ne zaman doğuracağı bilinmelidir. BenimSürüm Sığır Takip Programı ile her gün ekranınızdan bunun takibini yapabilir, doğumu yaklaşan hayvanları görebilir ve e-posta ile zamanı geldiğinde bildirim alabilirsiniz. Bu sayede Sığır Yetiştiriciliği için gerekli tedbirleri alabilirsiniz.
3. İNEKLERDE KIZGINLIK TESPİTİ
İnek veya düvelerin kızgınlıklarının saptanması, kolay fakat dikkat gerektiren bir işlemdir. Hayvanların çoğu kızgınlık belirtilerini sabaha karşı göstediği için bu saatlerdeki kontrollerin düzenli ve dikkatli yapılmaması, çiftliğe ekonomik olarak ciddi zararlar vermektedir.
İneklerde Kızgınlık tespitinin doğru yapılması, tohumlamaların uygun zamanda yapılmasını ve böylelikle gebelik oranlarının artmasını sağlamaktadır. Hayvanınızın son doğumunu ne zaman yaptığını ve ne zaman tohumlanmaya hazır duruma geçtiğini BenimSürüm Sığır Takip Programı ve Actimoo- Kızgınlık Tespit Sistemi ile entegreli bir şekilde takip edebilirsiniz.
4. SAĞIM HİJYENİ
Süt ineği işletmeciliğinde sağımhane, çiftliğin kalbidir. Aynı zamanda çiftliği ciddi ekonomik zarara uğratan mastitisin oluşması için en uygun ortamdır. Sağımhanedeki hijyen eksikliği, hastalık oluşmasına ortam hazırlayarak süt veriminin düşmesine neden olmaktadır. Sürü genelinde süt veriminde düşüşlerin olduğunu ve mastitisin arttığı sistem üzerinden görebilir, sağımhanenizin kontrolünü yapabilirsiniz.
5. GEBELİK YÖNETİMİ
Gebe hayvanlarınızı doğuma iki ay kala kuruya çıkartıp dinlendirmeniz gerekmektedir. Bütün bir laktasyon boyunca yıpranan meme dokusunun ve aynı zamanda ineğin bir sonraki laktasyon için vücut besin depolarının yenilenmesi gerekmektedir. Bu dönemde gebelere yapılması gereken aşılar da vardır. BenimSürüm Sığır Takip Programı ile kuruya çıkması gereken hayvanları ve gebelik döneminde yapılması gereken aşıları takip ederek, zamanında müdahalelerde bulunabilirsiniz.