Sığırlarda Topallık Nedir? Sebepleri Nelerdir?
Süt çiftliklerinde sığırlarda topallık işletmelerin en büyük dertlerinden biridir. Topallık aynı zamanda başka problemlerin habercisi ya da işbirlikçisi de olabilir.
Sığırlarda Topallık çoğunlukla ayaklardan ve genellikle de tırnaklardan başlayan problemlerle karşımıza çıkar. Ağır cüsseli hayvanlarda görülme sıklığı diğerlerine göre iki kat fazladır. Topallıkla ilişkin kayıpları ele alırsak; süt azalması, döl tutma güçlükleri, işçilik ve tedavi masrafları, zayıflama, başka hastalıklara zemin hazırlama gibi kayıpların art arda geldiğini görürüz.
Uzaktan bakıldığında belini kamburlaştırarak yürüyen ya da yeme-içme yerine yatmayı tercih eden sığırların topallık yönünden muayene edilmeleri gerekir. Sırt kamburlaştırma topallığın şiddetine göre artan şekilde olup, üç ayak yürümeye kadar gidebilir.
Topallığın Başlıca Nedenleri
Nedenlerin başında asidoz gelir, ince öğütülmüş dane yemler, ineğin alışık olmadığı yemler, ani yem değişiklikleri, rasyondaki dengesizlik, geçiş dönemi yemlemesinin uygulanmasındaki eksiklikler topallığın başta gelen nedeni olup, topallığın çok görüldüğü işletmelerde sayılan problemlerin varlığına da işaret eder.
Sıcaklık stresinin ve vücudun alkali rezervinin azalmasıyla ilgili olan asidozun da topallığa neden olacağı, böylesi topallıkların maruz kalınan stresi takip eden aylarda ortaya çıkabileceği akılda tutulmalıdır.
Topallığa neden olabilecek diğer bir problem barınağın konforsuz olmasıdır. Zeminin kötü olması, ineklerin keskin kenarlı ya da aşındırıcı zeminlerde yürütülmesi, yatak yerlerinin konforsuz olması ve buna bağlı olarak ineklerin yatmayı değil ayakta kalmayı ya da gezinmeyi tercih etmesi topallık nedeni olabilir.
Özellikle süt verimi yüksek ineklerde ve üçüncü doğumunu ya da daha sonraki doğumlarını yapan ineklerde kalsiyumun süte geçmesi, diğer yandan amino asitlerin de süte geçmesi ile vücutta eksiklikler baş gösterir. Kalsiyum azlığı, metiyonin, sistein gibi kükürtlü amino asitlerin eksikliği tırnakların yumuşamasına ve her türlü dış etkenlerden derhal zarar görmesine, giderek topallığa neden olur.
Sığırlarda Topallık Nasıl Önlenir?
Süt çiftliklerinde sığırlarda topallık olmaması için ani yem değişikliklerinden, ince öğütülmüş dane yemlerden, aşındırıcı zeminli konforsuz ahırlardan kaçınmak gerekir. Yemlere sodyum bikarbonat ilavesi ya da sodyum bikarbonatın ineklerin serbestçe alabilecekleri şekilde sunulması iyi bir önlem olacaktır. Sıcaklık stresine karşı inekleri serinletmek şarttır.
Topallığın önlenmesinde yem katkı maddelerinin önemi çok büyüktür. Çinko, bakır, iyot, selenyum, E vitamini içeren yem katkılarının kullanılmasının yanı sıra, doğumu takiben kalsiyum ve metiyonin, sistein, içeren amino asitlerle yapılan takviyeler topallık görülme sıklığını azaltacaktır.
BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et
Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır.
Süt verimini artırmak ve diğer tüm konular için siz de BenimSürüm Sürü Yönetim Programı kullanın. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.
BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Şu soruları olumlu yanıtlıyorsanız, BenimSürüm kullanabilirsiniz.
1. Akıllı bir cep telefonunuz ya da bilgisayarınız var mı? Internete erişiminiz var mı?
2. Günde 10 dakika çiftliğiniz için düzenli veri girmeye hazır mısınız?
3. Kızgınlık, tohumlama, kuruya çıkarma ve doğum gibi işlerde inekleri tek tek takip etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
4. Arada sırada da olsa, bazı işleri unuttuğunuz oluyor mu?
5. Size işlerinizi hatırlatacak bir yardımcınız olsa, çok daha verimli çalışabileceğinize inanıyor musunuz?