Süt Çiftliği İçin Covid-19 Önlem Rehberi
COVID-19 salgını ülke çapında gıda tedarik zincirini sekteye uğratarak tarım ekonomisi daha da zora sokarak süt çiftliği kazançlarını tehdit etmiştir. Okulların, restoranların ve diğer kurumsal alıcıların kapanması üretilen süt ve diğer tarım ürünlerini tehlikeye atmıştır. Çiftçi pazarları gibi doğrudan pazarlama kanalları da sosyal mesafe önlemlerinden etkilenmiştir. Bu durum gıda ürünlerinde beklenmeyen bir talebe yol açarak aynı zamanda gıda tedariğinde oluşan sorunlar nedeniyle gıda güvensizliğini arttırmıştır.
Aşağıdaki kılavuz, bir süt çiftliğinin COVID-19 salgını sonrası iyileşme döneminde operasyonlarına güvenli olarak devam etmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Covid-19 için Genel Sağlık Önlemleri
Genel Önlemler;
● Çalışan sağlığı ve hijyeni,
● Ateş veya diğer COVID-19 belirtilerine sahip olan çalışanların çalışmasına izin verilmemeli,
● Çalışanlar arasında el hijyenini korumak için uygun miktarda kağıt havlu, sabun ve el dezenfektanı bulundurulmalı,
● Öksürme/hapşırma için peçete ve temassız atık bölümleri yer almalı,
● Çalışma alanlarında en az %60 alkol içeren el yıkama istasyonları veya el dezenfektanları yer almalı,
● İş yeri ve iş veren tarafından sağlanan konaklama yerlerinin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için çalışanlara eğitim ve malzemeler sağlanmalı,
● Çalışanların vardiya başında temiz kıyafet giymeleri teşvik edilmeli,
● Temizleme malzemeleri ve dezenfektanlarla güvenli bir şekilde çalışmak için çalışanlara eldiven ve diğer uygun kişisel koruma ekipmanları sağlanmalı.
Temizlik ve Dezenfeksiyon
● Araç direksiyonları, musluk ve tarım araç ve ekipmanları dahil olmak üzere çiftliğin ve işyerinin temizlik ve dezenfeksiyon sıklığı arttırılmalı.
● Çalışanlar, mümkün olan durumlarda tarım araçlarını ve ekipmanlarını paylaşmaması yönünde uyarılmalı.
● Çalışanlara gün içerisinde ellerini yıkamak için zaman verilmeli.
Koruyucu Ekipman ve Bez Yüz Maskeleri
● Mevsimlik işçiler için yaşadıkları alanlarda takmak üzere bez yüz maskesi sağlamalıdır.
● Çalışanlara bez yüz maskesini doğru bir şekilde takma ve çıkarma konusunda eğitim verilmeli.
● Hastalığa karşı, özellikle topluluk içinde yayılma riski olan kamu ortamlarında yüz maskesinin takılması önerilmektedir. Bez maske maskeyi takanı virüse karşı korumamaktadır; maske sadece virüsün yayılmasını önleyebilir. Yüz maskeleri PPE değildir ve özel maske veya solunum maskesi gerektiren işlerde kullanılamaz.
● Çalışanlar maskeyi taktıktan, çıkardıktan veya maskeye dokunduktan sonra en az 20 saniye boyunca ellerini sabunla yıkamalıdır.
Sosyal Mesafe
● Çalışanların mümkün olan durumlarda tarla, bostan ve paketleme alanlarında veya vardiya başlangıcını beklerken en az 1,5 metre mesafeyi korumasını sağlayın,
● Başlangıç saati, araların ve öğle yemeği molasının farklı gruplar için farklı saatlerde verilmesi de sosyal mesafeyi korumaya yardımcı olacaktır,
● Hasat sırasında ürün akışını daha az çalışanla kontrol ve ayıklama yapacak şekilde ayarlamayı düşünebilirsiniz,
● Farklı alanlara veya işveren tarafından sağlanan barakalara giderken araçlarda el dezenfektanı sağlayabilir ve çalışanların araç içerisinde bir şeyler yememesini veya içmemesini tavsiye edebilirsiniz,
● İşveren tarafından sağlanan baraka varsa, birim başına çalışan atamak çalışanların hastalığa maruz kalma oranını sınırlandırmaya yardımcı olarak hasta olan çalışanların karantinaya alınmasını kolaylaştırabilir,
● Süt çiftliğinde, yoğun hareket alanları ve konutlardan uzakta teslimat alanı belirleyebilirsiniz,
● Mümkün olan durumlarda teslim alma saatlerini değiştirerek ve teslimatı yapan çalışanlarla toplama işlerini yapan çalışanları ayırarak satın noktasındaki müşteri sayısını azaltabilir ve koruma sağlayabilirsiniz,
● Süt çiftliği dışından teslimat veya alma seçenekleriyle online satış başlatmak veya online satışları genişletmek, çiftçilerin gelirini çeşitlendirmenin yanı sıra çalışanların maruz kalma riskini de azaltabilir.
Biyogüvenlik
Çiftlik ziyaretçileri hakkında alınabilecek önlemler;
● Çiftliği ziyaret eden kişileri sınırlandırın. Mümkün olduğunca çiftlik danışmanları ve hizmet sağlayıcılarla telefondan iletişim kurun.
● Süt Çiftliğine yapılan tüm teslimatlar, kayıt edilmeli ve kişilerin birbiriyle temas etmesini sınırlamak amacıyla belirlenen bir alana yapılmalıdır.
Acil Durum Planları
● Çalışanların, çalışamaması durumunda işletmenin üretime nasıl devam edeceğini açıklayan bir acil durum planı geliştirin.
● Oluşturduğunuz bu acil durum planını aile üyelerine, çalışanlara veya arkadaşlarınıza anlatın.
● Gerekli durumlarda komşu çiftliklerle kaynakları paylaşmayı düşünün.
Süt Çiftliğinde Temizliğin Önemi
Pandemi döneminde temizlik ve dezenfeksiyon çok önemlidir.
● Süt çiftliğinde çalışanların her zaman sağım sırasında eldiveni giymesini ve sağımhane veya diğer alanlarda çalıştıktan sonra ellerini yıkamasını sağlayın.
● Çalışanların sağımhanede çalıştıktan sonra duş almasını ve yeni vardiya öncesinde iş kıyafetlerini yıkamalarını önerin.