Kapat

Süt Soğutma Teknikleri Nelerdir? Nasıl Uygulanır?

Süt çiftlikleri, süt soğutma düzenlerinde sütün ısısı, aradaki bir cidar yardımıyla, cidarın diğer yanındaki soğutucu akışkana aktarılır. Soğutucu akışkan sütün ısısını kendi üzerine alır ve dolayısıyla ısınır. Soğutulmak istenen sütün sıcaklığındaki düşüş ve sütün sıcaklığı ekipman tasarımına da bağlıdır.

Süt Soğutma Teknikleri

Bazı sistemlerde süt, soğutucu akışkanın sıcaklığının birkaç °C üzerine kadar ancak soğutulabilir. Bu sistemlerde soğutma, süt ile soğutucu akışkan arasındaki sıcaklık farkına, soğutma yüzeyinin genişliğine, iki akışkan arasındaki cidarın kalınlığına, cidar malzemesinin niteliğine yani ısı iletim katsayısına, cidarın her iki tarafındaki akışkanın hareketinin Iaminer ve ya türbülans akış olmasına göre değişir.

Süt soğutmada kullanılan farklı sistemler vardır. Bunları basitçe şöyle sıralayabiliriz:

Ücretsiz Kullanmaya Başlayın

BenimSürüm’ü hemen ücretsiz kullanmaya başlayın.
Ücretsiz kullanım, tüm işlevselliği sunar ancak hayvan sayısı ile sınırlıdır. Hemen üye olabilirsiniz.

Soğutma Halkaları Yöntemi

Basınçlı şebeke suyu varsa, sıcak süt güğümünün boyun kısmına delikli bir halka geçirilerek soğutma yapılabilir. Bir musluğa bağlı olan hortumun, diğer ucu delikli halkaya bağlanır ve böylece halkanın deliklerinden fışkıran su, güğümün dış yüzünü yalayarak aşağı doğru akar. Bu işlem için buzlu su kullanıldığı takdirde güğümlerin üzerinden akan su altta toplanır ve tekrar buzlu su tankına gönderilerek soğutulup sirküle ettirilir.

Buz Kutulu Soğutma Yöntemi

Toplanan süt az, uzak mesafede ise ve de sütü soğutmak ekonomik olarak uygun değilse, metal buz kapları kullanılabilir. Bu kaplar güğümün ağzına uygun iç kap niteliğindedir ve güğümün hacminin 1/3’ü kadardır. Bu kaplar buz parçalarıyla doldurulup güğüme yerleştirildiğinde sütün sıcaklığı 5-10 C’ye kadar düşürülebilir. Bu yöntem, ülkemizde bazı işletmeler tarafından poşetler içindeki suyun dondurulması ve bu donmuş poşetlerin süt tankının içine atılması biçimde uygulanmaktadır.

Yüzey Soğutucularla Soğutma Yöntemi

Yatay olarak yerleştirilmiş bir dizi boru veya iki ondüleli plakanın kapalı bir hale getirilip içinden soğutucu akışkanın geçirilmesinden oluşur. Eski deyimle ”müberrit" denilen bu aletler yakın tarihe kadar çoğu mandırada kullanılmaktaydı. Sıcak sütün bir kap ve dağıtıcı ile üstten akıtılıp yüzeyi yalayarak aşağıya inerken soğuması ve soğuk sütün bir güğümde toplanması esasına dayanır. Yüzey soğutucuları genellikle açık tiptir. Bu yüzden kullanım sırasında hijyenik önlemleri almak ve işlem sonunda etkili bir temizlik yapmak gerekir.

Ara

Daldırma Soğutucular

İmmersiyon soğutucu da denilen, güğüm ölçeğinde (40-50 lt) veya 100- 200 lt dolayında üretim yapan işletmeler için tasarlanmıştır. Soğutucu evaporatör kısmı güğüme daldırılacak şekildedir. Ekovat ve kondensör grubu ise paket haline getirilmiş ve ayrı bir ünite halindedir. Termostatik sıcaklık kontrolü yapılabilir. Güğüme daldırılan evaporatör bölümünde genellikle küçük bir süt karıştırıcısı da vardır. Bu bölüm flexible hortum ve kablo ile soğutucu gruba bağlanmıştır. Isı yalıtımlı özel güğüm ve tankta etkili bir soğutma yapabilir. Soğuma grubu her evde bulunan monofaze elektrikle çalışır. Küçük işletmeler için gayet uygundur.

Süt Soğutma Tankları

Süt soğutma tankları, toplu sütleri soğutmak ve depolamak için kullanılır. Farklı tiplerde; dikey silindirik, yatay silindirik veya yarı silindirik hatta dikdörtgen prizma şeklinde imal edilirler. Dikey silindirikler genellikle tam açılabilir kapaklı ve nispeten küçük kapasiteli, yataylar ise genellikle daha büyük kapasiteli ve menhollüdür.

BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et

Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır.

Süt verimini artırmak ve diğer tüm konular için siz de BenimSürüm Sürü Yönetim Programı kullanın. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.

BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Çiftçilerimizden Dinleyin

BenimSürüm

Mastitis Tespit Cihazı - MastiPro

blog başlığı

SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI

Çiftliklerde Teknoloji Kullanımı Neden Önemlidir?

Çiftliklerde teknoloji kullanımının her bir hayvandan gelen maksimum verimle çok yakından bir ilişkisi bulunmaktadır.

blog başlığı

İNEKLERDE MASTİTİS

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Tüm dünyada süt endüstrisi için maliyetli bir meme hastalığı. Mastitis sorunu yaşayan işletmelerde somatik hücre sayısı arttığı için meme sağlığı olumsuz etkilenmekte, süt üretimi azalmaktadır.

blog başlığı

RASYON HAZIRLAMA

Süt İneği Yem Rasyonu Nasıl Yapılır?

Süt ineği yem rasyonu yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Hangi konularda erken önlem alırsanız, süt ineğinden daha fazla verim alabilirsiniz?

BenimSürüm 600+ üzerinde firma tarafından kullanılıyor.

brands
brands
brands
brands
brands
brands

BenimSürüm - Sürü Yönetim Programı

Ücretsiz Kayıt Olun
© 2023 BenimSürüm.